Blog

Ik wil gezond en natuurlijk ademhalen

Geplaatst op 15 juli 2023 door Judith.


De lente brengt frisse energie, maar ook pollen en pluisjes in de lucht. Het moment dat veel mensen weer last krijgen van hun ademhaling en een verstopte neus. Door een verstoorde ademhaling kan je allerlei klachten krijgen. Klachten die jij misschien ook ervaart, maar nooit in verband zou brengen met verkeerd ademen.

K.P. Buteyko heeft zich gespecialiseerd in de ademhaling en ca. 150 ziekten in beeld gebracht, die het gevolg kunnen zijn van een te diepe ademhaling. Er is natuurlijk veel discussie over deze Buteyko-methode, maar intussen is er ook wetenschappelijk bewijs verzameld, dat de methode echt helpt om astma-symptomen te beheersen. Wil je hier meer over lezen, dan beveel ik je van harte het boek “Leven zonder astma” aan van Dick Kuiper.

Gezond en natuurlijk ademhalen kan ook veel opleveren in het dagelijks leven. Denk aan meer energie en meer ontspanning voelen gedurende de dag, minder spierpijn en meer plezier tijdens het wandelen of hardlopen.

Hoe komt het nu dat 80% (!) van de Westerse bevolking teveel en te diep ademt?

In een stresstoestand bereidt ons lichaam zich voor op lichamelijke inspanning (bevriezen, vluchten of vechten) en onze ademhaling wordt daardoor dieper en frequenter. In de oertijd ging de mens nog fysiek op de vuist of op de vlucht, maar tegenwoordig blijft men rustig op een stoel zitten, voelen we stress en komen we alleen in onze gedachten in opstand. De fysieke inspanning blijft dus uit, maar we gaan wel meer ademen. Niet echt nodig dus!

Mensen met stress ademen vaak langdurig teveel en maken vaak gebruik van de mondademhaling. Zij blazen teveel koolstofdioxide uit. Hierdoor ontstaat er een tekort aan koolstofdioxide, waardoor een verlaagde weerstand, vermoeidheid, hartkloppingen en prikkelbaarheid op kunnen treden. Dit levert vaak nog meer stress op, waardoor de ademhaling weer wordt opgejaagd. Zo kan je door verkeerd te ademen, dus in een negatieve vicieuze cirkel terecht komen.

Voor iets wat je zo’n 20.000 keer op een dag doet, is het best wel raar, dat je daar niet bewuster aandacht aan besteedt. Vind je niet?

Je kan vast zelf aan de slag om je ademhaling gezonder te maken:

Leg je vinger onder je neus, zodat je de luchtstroom kan voelen als je adem je lichaam verlaat. Probeer nu zo licht mogelijk te ademen, waardoor je (bijna) geen lucht meer voelt stromen langs je vinger. Doe dit 10 minuten.

Meer leren over een natuurlijke manier van ademhaling aan de hand van laagdrempelige oefeningen? Lees over de Body & Mind ademhalingstrainingen en meld je met een groepje aan om gezellig mee te doen!

Judith Menken

Hartelijke groet,


Dit is misschien ook interessant:

Blijf op de hoogte van wat er bij mij speelt: