Blog

Prikkelbaar? Slecht slapen? Verander iets!

Geplaatst op 02 mei 2022 door Judith.


Je bent gedreven in alles wat je doet, je wilt anderen niet teleurstellen en je geeft niet graag je grens aan. Zolang je gewaardeerd wordt, heb je veel sprankelende energie en ziet je leven er positief uit. Herken jij jezelf hierin? Dikke kans dat jij ontvankelijk bent om op te branden, over je eigen grens te gaan en de lat altijd net iets te hoog te leggen.

Hoe herken je nu of je misschien tegen een burn-out aan zit? Je leest dit artikel, dus ergens in jou zegt er een stemmetje dat je op moet gaan letten. Klopt dat? Misschien slaap jij ook nog eens moeilijk in, lig je ’s nachts wakker of staar je al vanaf 5 uur in de ochtend naar het plafond? Heel goed dat je de signalen van langdurige stress serieus neemt. Het is NU tijd om op de rem te trappen!

Neem rust

Je reserves zijn op. Begrens onmiddellijk je tijd voor werk en bespreek met je leidinggevende dat je het even wat rustiger aan gaat doen. Werkgevers zijn heel vaak geneigd om je preventief te helpen, want dit is voor hen financieel veel aantrekkelijker. Ze bieden je zelfs vaak een coachingstraject aan. Dus kom voor jezelf op en ga in gesprek.

Het volgende dat je gaat doen is je agenda leegmaken. Zeg zoveel mogelijk afspraken af. Bij alles wat er na deze actie nog in je agenda is blijven staan, denk je na of er misschien iemand anders is, die deze afspraak van je kan overnemen. Vraag om hulp en zorg dat je agenda nog leger wordt. Daarna zak je achterover op de bank en voel je wat dit met je doet.

Dikke kans dat de vermoeidheid nu de overhand neemt. Vergroot nu de ruimte om te vertragen en ga slapen: nachten van 9 à 10 uur zijn aan te raden en misschien neem je ook even rust na je lunch. Als je activiteiten onderneemt, doe dit dan met lage intensiteit. Denk aan wandelen, lezen of podcast luisteren en niet te lang achter elkaar.

Jij bent zo’n topper en je staat altijd klaar om alles te regelen, voor iedereen om je heen en jouw leidinggevende haalt uiteraard zijn doelen, mede door jouw bijdrage. Fantastisch, maar nu is het tijd voor jouw gezondheid. Niks om je voor te schamen, als je dat misschien dacht. Je hebt iets teveel gegeven en je gaat nu prioriteit geven aan jouw gezonde levensstijl. Vertel dus aan de mensen die belangrijk voor je zijn, dat het even niet zo goed met je gaat en dat je het een tijdje rustig aan doet. Je zal versteld staan hoe fijn mensen het vinden om jou eens te helpen!

Mocht je een steun in de rug kunnen gebruiken, dan kan je natuurlijk altijd hulp zoeken! Ik werk als coachend psycholoog altijd buiten in de natuur. Tijdens jouw coachwandeling hoef je even ‘geen ballen meer in de lucht te houden’. Ik luister naar jouw verhaal en ik help je om je gedachten te ordenen. Tijdens de training doe je lichaamsgerichte en reflecterende oefeningen en geniet je van de natuur. Zo krijg jij zicht op wat je nodig hebt om je weer goed te voelen.

Judith Menken

Hartelijke groet,


Dit is misschien ook interessant:

Blijf op de hoogte van wat er bij mij speelt: